Faustisia leikkejä apokalypsin äärellä

KRITIIKKI

Heikki Kännö, Ihmishämärä. 1038 sivua. Sammakko, 2022.

Richard Wagnerin (1813–1883) musiikille omistettu festivaali Bayreuthissa on yksi maailman vanhimmista musiikkitapahtumista. Elokuun alkuun sijoittuvassa tapahtumassa on tänä vuonna kohistu seksuaalisesta häirinnästä, jonka kohteeksi on joutunut useita naispuolisia työntekijöitä. Yksi uhreista on festivaalin 44-vuotias johtaja Katharina Wagner (Helsingin Sanomat 6.8.2022). Enää ahdistelua ei katsella läpi sormien, vaan tapaukset selvitetään. Ajat ovat muuttuneet.

Heikki Kännön (s.1968) mammuttimaisessa, yli 1000-sivuisessa uutuuseepoksessa Ihmishämärä Wagnerin oopperat ovat merkittävässä roolissa. Varsinkin Nibelungin sormus, joka koostuu neljästä oopperasta. Niiden yhteiskesto Bayreuthissa on 15 tuntia. Wagner ammensi Ringin kohtauksiin ideoita skandinaavis-germaanisista jumaltarustoista. Tätä rikasta mytologiaa Kännö on käyttänyt jo aiemmin mm. Runeberg-palkitussa toisessa romaanissaan Sömnö (2018).

Wagnerin Ring päättyy Jumalten tuhoon (saksaksi Götterdämmerung). Alkaa ihmisten aika. Kännön romaanissa suunta kääntyy ihmishämärästä jumalten paluuseen. Kännön fantasiassa jumalilla on hyvin inhimillisiä tarkoitusperiä niin kuin jo antiikin mytologioissa. Kiukuspäissään tai lemmentuskissaan myös jumalat ovat erehtyväisiä. Ihmishämärässä ylijumala Wotan (viikinkien Odin) tekee kaikkensa saadakseen taianomaisen sormuksen haltuunsa ja taottua ehjäksi Notung-miekkansa. Naisellisella viekkaudella kuitenkin Wotanin vaimo Fricka ja nuoruudenjumalatar Freia saavat jopa ylijumalan taipumaan tahtoonsa. Teoksessa jahdataan myös ikuisen nuoruuden lähdettä, vihreää ainetta, joka on kaiken tiedon ja voiman avain.

Dystopia on jo täällä

Ihmishämärä sijoittuu epämääräisesti joidenkin vuosikymmenien päähän lähitulevaisuuteen. Ihmiskunta sinnittelee ekokatastrofin kurimuksessa. Maanjäristykset ja ohjussiiloista karanneet ydinaseet ovat tuhonneet kokonaisia suurkaupunkeja, jäätiköt ovat sulaneet, lajeja on kuollut sukupuuttoon, nälänhätä ja Moscow-10-virus uhkaavat ihmiskuntaa ja Venäjä on kehittänyt tuomiopäivän aseen, jonka nimi on Saatana 3. Niagaran putouksiakaan ei enää ole. Yhdysvaltain presidentiksi on noussut äärioikeiston ehdokas Frederica Green, joka syyttää edeltäjäänsä Catherine Brightia liian vapaamielisistä uudistuksista: San Franciscosta oli kehittynyt uusi Sodoma ja Gomorra. Sen oli syytäkin tuhoutua.

Joitakin saarekkeita on sentään säästynyt ekokatastrofilta. Reinin alajuoksulla sijaitsevan Kleven kaupungin lähellä on Goldener Apfel -omenatila. Siellä kasvaa täydellisiä amrita-lajikkeen omenia. Tilanhoidosta vastaavat ikinuori Engelbertha Pélissier ja hänen kuvanveistoa ja filosofiaa harrastava aviomiehensä Baldovino Minkowski. Baldovino rakentaa yhdessä kauniin Anastazien kanssa tietokoneen Leibnizin laskukoneen ja monadologian innoittamina. Myös Spinozan Etiikalla on keskeinen merkitys Ihmishämärä-teoksessa. Spinozahan esitti, että vapaa tahto on vain vaillinaisen käsityskyvyn aiheuttama illuusio; oikeasti kaikki on ennalta määrättyä. Hegel julistikin, että on valittava spinozismi tai ei mitään, sillä kaikki liittyy kaikkeen. Samalla metodilla Kännö rakentaa kirjansa.

Omenatilalle ilmestyy kirjan alussa salaperäinen vanhus Hans Otter, joka saa Engelberthalta himoittuja hedelmiä mukaansa. Samalla Otter kertoo ihmeellisiä tarinoita, joita on vaikea uskoa todeksi. Ihmeellisesti Otter nuortuu omenoita syödessään. Tarinaan lomittuvat myös natsit, jotka olivat myös innoissaan Valhallasta ja valkyyrioista. Himmler mm. etsi Thor-jumalan vasaraa ja keräsi kansatieteellistä aineisto ns. Himmlers Zimmer -kokoelmaan. Keskitysleireillä Otter etsi okkultistisia kykyjä omaavia henkilöitä.

Antroposeenin aika

Elämä maapallolla alkoi noin 4 miljardia vuotta sitten. Jos kuvittelemme, että tuo aika sovitettaisiin yhteen kalenterivuoteen, ihminen ilmestyisi näyttämölle 31.12. noin klo 23. Klo 23.58 ihminen keksisi maatalouden. Vuorokauden viimeisen minuutin aikana tapahtuisi kaikki se, mitä nimitämme historiaksi.

Hesarin haastattelussa (7.5.2022) Heikki Kännö kertoi olevansa hyvin pessimistinen koko ihmiskunnan suhteen: ”En havaitse pienintäkään merkkiä niistä valtavista muutoksista, joita ihmiskunnan pitäisi tehdä pelastuakseen. Mehän ainoastaan siirtelemme palikoita voidaksemme pysyttäytyä vanhassa.”

Antroposeeni on geologinen epookki, joka alkoi teollistumisen myötä 1800-1900 -luvulla. Antroposeenin aikana kuudes joukkosukupuutto on kiihtynyt voimakkaasti. Ihmisen toiminta on muuttanut luontoa peruuttamattomasti.

Näistä lähtökohdista Kännö rakentaa dystopiansa, jossa ihmishämärä laskeutuu maapallolle.

Edessä uusi Exodus

Ehkä teknologia sittenkin pelastaa ihmiskunnan? Ihmishämärässä kerrotaan tekoälyprojektista nimeltä Leibniz 2.0. Juuri tähän työhön myös Baldovino osallistuu. Monadit mahdollistavat koneiden ja aineen välisen telepatian. Ihmiskunnan parhaat voimat rakentavat itsenäiseen ajatustyöhön kykenevän tekoälyn ja se kytketään verkkoon. Siinä voi nähdä piirteitä Prometheus-myytistä. Tuon tarun mukaan titaani Prometheus antoi ihmiskunnalle tulen, ja siitä alkoi kulttuurien kehitys. Koska Prometheus teki niin ylijumala Zeuksen tahdon vastaisesti, hän sai ikuisen rangaistuksen. Ja olihan langennut enkeli Lucifer myös valon kantaja. Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä. Ihmishämärässä nykyajan tuli eli tekoäly riistäytyy kohtalokkaasti ihmisen kontrollista.

Postmoderni ihminen luottaa tieteeseen ja teknologiaan. Olemme ympäröineet itsemme erilaisilla vekottimilla, joista olemme tulleet riippuvaisiksi. Olemme rakentaneet tekoälystä uudentyyppisen jumalan, joka toivottavasti pelastaa meidät uhkaavasta perikadosta. Yksi ratkaisuista voisi olla uusi Exodus jollekin eksoplaneetalle sen jälkeen, kun ihmiskunta on tuhonnut elämän edellytykset maapallolla. Tätä mahdollisuutta vilauttaa myös Heikki Kännö eeppisen Ihmishämärän loppuvaiheissa.  

Heikki Kännön omintakeiset kirjat herättävät lukijan tarkkailemaan maailmaa uusin silmin. Wittgensteinin sanoin: ”Mystistä ei ole se, miten maailma on, vaan että se on.” (Tractatus 6.44)

Teksti: Harri Päiväsaari

10.8.2022

image | Sisyfoksen tilityksiä
Heikki Kännö. Kuva: Sammakko kustannus, Turku.

Sisyfoksen tilityksiä