Ben Macintyre, Agentti Sonja. Äiti, sotilas, rakastajatar, vakooja. Suomentanut Aura Nurmi. 432 sivua. Atena 2021.

 

 

Oxfordin lähettyvillä uneliaassa Great Rollrightin maalaiskylässä asui tyylikäs noin nelikymppinen perheenäiti vuonna 1942. Todellisuudessa hän oli vannoutunut kommunisti ja korkea-arvoinen neuvostovakooja. Koodinimi Sonjan tehtävä oli varastaa Britannian ydinasesalaisuudet.

 

 Agentti Sonja on tosielämän jännityskertomus Ursula Kuczinskistä (1907-2000). Hän kasvoi vauraassa saksanjuutalaisessa perheessä, joka vastusti Weimarin tasavallassa kasvavaa kansallissosialismia. Perheen isä Robert Kuczinski oli Saksan arvostetuin väestötieteeseen erikoistunut tilastotieteilijä. Hän oli ”lempeä, herkästi innostuva oppinut mies, ylpeä intellektuelli seitsemännessä polvessa. Hän omisti Saksan suurimman yksityisen kirjakokoelman”, Macintyre kirjoittaa. Kuczinskin 70 000 niteen kirjakokoelmaa säilytetään Berliinin keskuskirjastossa.

 

 Berta Gradenwitz, joka niin ikään oli yltäkylläisyyteen tottuneesta saksanjuutalaisesta perheestä, solmi avioliiton Robert Kuczinskin kanssa vuonna 1903. Berta oli taiteilija, joka ajan tavan mukaisesti omistautui perheenäidin rooliinsa. Ursula oli toinen perheen kuudesta lapsesta. Perheen ainoa poika Jürgen oli Ursulalle sisaruksista poliittinen esikuva kiivaine vasemmistolaisine mielipiteineen. Jürgen oli vankkumaton stalinisti, joka kirjoitti yli 4000 teosta. Hän kuoli 92-vuotiaana vuonna 1997.

 

 Vakoojana Ursula oli mukana Hitlerin salamurhajuonessa, rakensi pommeja ja vakoili Mantšuriassa. Hänen kannoillaan olivat natsit, kiinalaiset, japanilaiset, FBI ja MI6. Macintyren mukaan Ursulalla oli poikkeuksellinen kyky herättää ihmisissä uskollisuutta. ”Vaikka hän toimi harhauttamiseen ja kaksinaamaisuuteen perustuvassa ammatissa, häntä ei koskaan kavallettu”, Macintyre hämmästelee.

 

Päiväkirjojen, kirjeiden ja arkistolöytöjen avulla Macintyre luo kuvan vaarallisesta naisesta, joka käytti taitavasti hyödyksi miesten hyväuskoisuutta valtiosalaisuuksien välittämisessä Neuvostoliittoon.

 

 

Agentin arki

 

Ursula Kuczinski synnytti ja kasvatti kolme lasta, joista jokaisella oli eri isä. Ensimmäisen avioliiton Ursula solmi Rudolf ”Rudi” Hamburgerin kanssa suurena lamavuonna 1929. Rudin ja Ursulan poika Michael, eli Misha, syntyi 1931. Rudi oli ammatiltaan arkkitehti. Hän sai töitä yllättävältä ilmansuunnalta, Shanghaista. Pian alkoi myös Ursulan työ neuvostovakoilun palveluksessa. Tehtävään hänet värväsi amerikkalainen kommunisti Agnes Smedley.

 

Smedleyn yhteistyökumppanina Kiinassa hääri Richard Sorge, NL:n agentti Kaukoidässä. Macintyren mukaan nimellä Richard Johnson Ursulalle esitelty tuolloin 35-vuotias Sorge muutti Ursulan elämän lopullisesti.

 

 Aluksi Ursula oli jonkinlainen kotirouva-vakooja Sorgen verkoston laitamilla: turvatalon emäntä, tahdikas avustaja, joka ei turhia kysellyt. Michaelin ollessa puolivuotias, Sorge vei Ursulan moottoripyöräajelulle, jonka jälkeen heistä tuli rakastavaisia. Sorge myös viestitti Moskovan vakoilukeskukseen, että Ursulasta voisi kehittyä lupaava vakooja. Ursula kutsuttiinkin Moskovaan koulutukseen vuonna 1933. Koulutuskeskuksen koodinimi oli Varpunen. Lopulta Ursula kohosi everstiksi asti. Hän oli korkea-arvoisin naisupseeri Neuvostoliiton sotilastiedustelussa. Muiden fanaattisten kommunistien tavoin Ursulakin vaikeni Stalinin vainoista, näytösoikeudenkäynneistä ja vankileiritodellisuudesta.

 

Ursulan toinen lapsi Nina syntyi suhteesta latvialaisen kommunistin Johann Patran kanssa. Pari ei solminut koskaan avioliittoa. He toimivat yhdessä neuvostovakoilun palveluksessa Mantšuriassa 1934. Sieltä Ursula lähetettiin ensin Puolaan 1935 ja jälleen koulutukseen Moskovaan. Lapset jäivät Ursulan koulutuksen ajaksi Rudin vanhempien luo Tšekkoslovakiaan.

 

Ursulan vanhemmat ja sisarukset asuivat sodan ajan Lontoossa. Ursulakin kävi Englannissa 1938. Sieltä neuvostotiedustelu komensi Ursulan Sveitsiin.

 

 

Arkkivihollisen muodonmuutokset

 

 

Molotovin-Ribbentropin sopimus oli shokki koko maailmalle, myös Ursulalle. Hän oli taistellut fasismia vastaan teini-ikäisestä asti. Täyskäännöksen myötä Stalin ja Hitler olivatkin liittolaisia. Toisen maailmansodan alkuvaiheessa Ursula oleskeli Sveitsissä, joka kuhisi vakoojia. Richard Sorgen ansioista Neuvostoliitto oli tietoinen Saksan hyökkäysaikeista. Stalin ei ottanut varoituksia todesta. Hitlerin hyökättyä Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941 oli pelättävissä, että myös Sveitsissä oleskelevat kommunistit joutuvat vaaravyöhykkeeseen. Ursula solmi kulissiliiton englantilaisen kommunistin Len Beurtonin kanssa. Liitto takasi Ursulalle Britannian passin. Myöhemmin liitto syveni rakkaudeksi, ja Ursulan kolmas lapsi Peter syntyi.

 

 

Kylmän sodan atomivakoojat

 

Macintyren huippujännittävä kirja huipentuu Englannin ja Yhdysvaltain ydinasesalaisuuksien vuotoon Neuvostoliittoon. Avainrooli oli Ursulan värväämällä ydinfyysikolla Klaus Fuchsilla. Vakoojien toimintaa Itä-Saksassa koordinoinut Markus Wolf kirjoitti Fuchsin olleen ”suurin yksittäinen syy siihen, että Neuvostoliitto pystyi rakentamaan atomipommin. Fuchs muutti globaaleja valtasuhteita murtamalla Yhdysvaltojen ydinasemonopolin”. Fuchs astui ansaan 1950. Myös Ursulan peiterooli Oxfordissa uhkasi paljastua. MI5 oli jo Ursulan kintereillä, mutta piti häntä kuitenkin harmittomana. Ursula käytti hyväkseen Englannin tiedustelun kardinaalimunauksen ja pakeni helmikuussa 1950 kahden nuorimman lapsensa kanssa Itä-Saksaan. Siellä hänet palkittiin sosialismin sankarina. Hän kuitenkin päätti vetäytyä eläkkeelle vakoilutehtävistä. Hän työskenteli sihteerinä ja kirjoitti siinä ohessa suosittuja kirjoja salanimellä Ruth Werner. Näistä kiinnostavin oli omaelämäkerrallinen Sonjas Rapport, joka ilmestyi vuonna 1977. Ursula ehti nähdä vielä kommunistisen utopian totaalisen romahduksen ja kylmän sodan päätöksen. Hän kuoli yhdistyneessä Saksassa vuonna 2000.

 

Apropos Richard Sorge. Ian Flemingin mukaan Sorge oli täydellinen agentti. Kuten James Bond, myös Sorge oli kova naistenmies, tykkäsi nopeista menopeleistä ja oli perso viinalle. Japanilaiset hirttivät Sorgen 1944. Macintyren mukaan Ursulan elämän suuri rakkaus oli juuri Richard Sorge.

 

Ben Macintyren Agentti Sonja on 1900-luvun suuri vakoilutrilleri. Hämmästyttävintä on se, että kaikki on totta. Joskus todellisuus on tarua ihmeellisempää.

 

Teksti: Harri Päiväsaari

 

21.12.2021

 

 

 

 

Sisyfoksen tilityksiä